Endüstri 4.0 İle Gelen Yeni Nesil Üretim Çağı – Akıllı Fabrikalar

Endüstri 4.0, üretim süreçlerinin bilgisayarlı otomasyonu olarak özetlenebilir. Endüstri 4.0 kavramı ilk defa Almanya’nın yüksek teknoloji yatırım projeyle birlikte ortaya çıkmıştır. 2011 tarihinde düzenlenmiş olan Hannover Fuarı’nda ilk olarak kitlelere duyurulmuştur. “Dördüncü Endüstri Devrimi” yahut kısaca “Endüstri 4.0” deyiminin hayata geçmesi için ise 2013 tarihine kadar beklenmiştir.

 

Endüstri 4.0, üretim ve sanayi alanında çok yeni bir çağın başlangıcını müjdeleyen bir stratejidir. , Almanya’da endüstri 4.0 üretim stratejisinin tanıtıldığından üretim başta olmak üzere birçok alanda değişimler olmuştur.

 

Endüstri 4.0 İle Gündeme Gelen Akıllı Fabrikalar Nedir?

 

Günümüzde gündemdeki yerini muhafaza eden en önemli konulardan biri endüstri 4.0 olmaktadır. Endüstri 4.0 kavramı denildiğinde ise akla ilk olarak akıllı fabrikalar gelmektedir. Buna göre akıllı fabrika demek tüm üretim süreçlerinin, birbiriyle bağlantılı makineler aracılığıyla gerçekleştirildiği alanlardır. Bu alanlarda tüm işlemler otonom olarak yönetebilen bir yapı tarafından kontrol edilebilir.

 

Akıllı Fabrika’nın arkasındaki ana unsur üretim süreçlerinin otonom olarak gerçekleştirilmesi olmaktadır. Akıllı fabrika üretim süreçlerinde çeşitlilik gösteren tüm aşamaları kendi kendine kontrol edebilir niteliktedir. Buna göre akıllı fabrika denilince;

 

– Ürün Tedarik

– Ürün depolama

– Üretim

– Üretimde kalitenin sağlanması

– Ürün kalite kontrolünün gerçekleştirilmesi

– Ürün sevkiyatı

– Bakım

– Onarım gibi çok çeşitli süreçlerin kontrolünün otomatik olarak sağlanması akla gelir.

 

Endüstri 4.0 ve Veri Toplama

 

Çağın yeni üretimi denilince akla ilk olarak akıllı fabrika kavramı gelmektedir. Akıllı fabrika denilince ise en önemli unsuru veri toplama oluşturmaktadır. Bu noktada ise en iyi çözüm Keyplus, veri toplama sistemleri olmaktadır. Keyplus, veri toplama sistemlerinin sunduğu çözümleri şu şekilde listelemek mümkün:

 

– Üretim verileri anlık olarak toplanır,

– Kalite verileri anlık olarak toplanır,

– Performans verileri anlık olarak toplanır,

– Personel verileri anlık olarak toplanır-

– Toplana tüm veriler raporlanır,

– Uyarılar ve karar mekanizmalarıyla verimliliği arttıran sistemler ortaya koyar.

 

Akıllı Veri Toplama Konusunda Akılcı Çözümler

 

Modern çağın en önemli gereksinimlerinden biri de akıllı veri toplama olmaktadır. Endüstri 4.0’de veri toplama ve nesnelerin interneti teknolojilerinin kullanımı önemlidir. Bu hususta Keyplus yeni nesil tasarımlarıyla çağın üretim ihtiyaçlarına akılcı çözümler geliştirmektedir. Bunun için ise sahip olduğu ERP sistemleriyle veri toplama işlemlerini entegre etmektedir. Böylelikle veri toplama noktasındaki en önemli gereksinimler karşılanmaktadır.

 

Farklı İhtiyaçlara Yönelik En Kalıcı Endüstri 4.0 Çözümleri

 

Akıllı fabrikalarda endüstri 4.0 çözümleri önemli bir konudur. Bu noktada fabrika otomasyonlarında CNC tezgahlarından başlanarak çözümlere gereksinim vardır. Bu noktada gereksinimlere yönelik en iyi çözümler Keyplus yazılım tarafından sunulmaktadır. Bir ucunun hammadde tedarikçisine, diğer ucunu ise müşteriye ulaşacak şekilde tasarımlar gerçekleştirmektedir.

 

Endüstri 4.0’ye yönelik olan tüm tasarımların içerisinde üretim yöneticilerine mobilite katılması önemlidir. Keyplus yazılım bunu en iyi şekilde sağlayacak çözümler üretir. İş istasyonları arasında gerçekleşen taşıma ve depolama gibi çeşitli işlemler söz konusudur. Bu işlemleri gerçekleştiren sistemlerin arasındaki iletişim, birbirleriyle konuşabilen akıllı araçlar vasıtasıyla sağlamaktadır.

 

 

Benzer Gönderiler